Projekti u BiH koje finansira EU

`Liderstvo mladih za socijalnu koheziju i prekograničnu suradnju` (Aplikacija No.02)

DETALJI PROJEKTA

Sektori Regionalna i teritorijalna saradnja
Poglavlja EU Acquis-a Ostala pitanja
Godina finansiranja projekta 2008
Vrijednost €49,993
Periodi implementacije 2010
Lokacije BANOVIĆI, GRAČANICA, GRADAČAC, KALESIJA, KLADANJ, LUKAVAC, SREBRENIK, TUZLA, ŽIVINICE, ČELIĆ, DOBOJ-ISTOK, SAPNA, TEOČAK, BIJELJINA, BRATUNAC, SREBRENICA, SARAJEVO-CENTAR, ILIDŽA, SARAJEVO-NOVI GRAD, NOVO SARAJEVO, SARAJEVO-STARI GRAD, FOČA

SAŽETAK

Ovaj projekt nastoji okupiti mlade žene i muškarce kao učesnike kako bi razvio njihove liderske kapacitete sa ciljem ohrabrivanja njihovog aktivnog doprinosa jačanju dobrosusjedskih odnosa. Ova zajednička inicijativa će se implementirati uz aktivno učešće mladih okupljenih u omladinske grupe iz 12 zajednica u ciljanim područjima. Projektne aktivnosti su tako kreirane da osnaže aktivni doprinos mladih u zadovoljavanju njihovih potreba. To će biti aktivnosti od zajedničkog interesa, kao što je zajednička izgradnja kapaciteta, zagovaranje za zajedničke prioritetne potrebe mladih u pogledu socijalnog i ekonomskog razvoja, razvoj institucionalnih mreža sa akterima iz zajednice na društvenom, političkom, ekonomskom, kulturnom i okolišnom planu, prekogranične radne studijske posjete i zajednički prekogranični kulturni događaji.

REZULTATI

Najprominentniji rezultat ovog projekta je da je 320 mladih lidera iz 12 zajednica uključeno u 4 fokus- grupe koje su dobro obrazovane i posjeduju vještine i kapacitete da efikasno utječu na politike mladih na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, i da predvode inicijative u zajednicama i regiji. Svi planirani programi obuke su uspješno realizirani i proizveli su visoko stručne mlade ljude koji sada djeluju kao promotori socijalne inkluzije i evropskih vrijednosti, demokratskog društva i tolerancije među svojim vršnjacima.